21 Aralık 2009 Pazartesi

sözün bittiği, yüreklerin konuştuğu ''O An''


Türkiye Fotomuhabirleri Derneği, Zaman Gazetesi'nden Kürşat Bayhan'ın çektiği 'Mavi Emzikli Bebek' adlı fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı seçti. Lübnan'da bombalanan bir evin enkazından çıkarılan ölmüş bir bebek. Bu olayda çok fotoğraf çekildi ve o fotoğraflar günlerce gazetelerde yayımlandı. Bildiğimiz halde hala inanası gelmiyor insanın. Bebeğin uykusunun derinliği ve o'nu heykele çeviren bedenine bulanmış toz buna yardımcı oluyor. (Anadolu Ajansı)
                                   
Fotomuhabirleri Derneği tarafından 'Yılın Siyaset Fotoğrafı' ödülünü kazanan çalışma. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in çoraplarındaki ayrıntıyı yakalayan Takvim Gazetesi'nden Alper Yurtsever, fotoğrafa verdiği isimle bu 'o' andaki hoşluğu kelimelere dökecek sunucuyu da yormuyor. Fotoğrafın adı : 'Kartvizit Çorap...' (Anadolu Ajansı)
                                  
Tayland'ın Güney'inde Müslüman Malezya'yla sınırın oralarda yıllardır devam eden bir sorun var. Burada nüfusun çoğunluğu Müslüman ve bir grup bölgede bir İslam Cumhuriyeti kurmak istiyor, bunun için ayrılıkçı terör eylemlerine başvuruyor. Ocak ayında Bangkok'da meydana gelen bombalı bir saldırıda 3 kişi ölmüştü. Güney'deki Yala Kenti'nde polis, bir genci şüpheli olarak tutuklayınca kadınlar polis karakolu önünde protesto gösterisi yapmıştı. Bu fotoğraf da o sırada çekilmişti. 'O' anda protestonun amacı,bebeğe yüklenmişti. Belki de bunun için oraya götürülmüştü.      
                                    
Yine dar açının hikmetini ortaya koyan bir 'o' an... Yeniden değerlendirilebilir çöp toplayanlardan öndeki modelin bakışları sanki açıklama yapmak istiyor. 'Burası Filipinlerin başkenti Jakarta... Yani bir kent' demek istiyor. Ayrıca 'içinde bulunduğumuz sıvı da deniz.bir plajdayız' diye bakıyor. Ve son olarak bakış, oradan buraya 'biz çocuğuz' mırıldanmasını gönderiyor. (Beawiharta / Reuters)
                                
Hindistan'ın alt ucundaki komşusu ada ülke Sri Lanka'da budist keşişlikte çıraklığa kabul töreni öncesi hazırlık... Budistlikte keşiş olma sürecine başlayabilmek için en erken yaş 20... Daha küçük olanlar bu yaşa gelinceye kadar çıraklık döneminden geçiyorlar. Çıraklığa kabul için de 'samanera' denilen bir tören yapılıyor. Tören öncesi kafa tıraş edildikten sonra çırak adayı yıkanıyor. AP'nin foto-muhabiri öyle bir anda deklanşöre basıyor ki suyun, çocuğun kabullenmişliğini takdis ettiği 'o' an kayda geçiyor. (AP photo / Gemunu Amarasinghe)
                                          
Birleşik Devletler'in Batı Virginia Eyaleti'ndeki Fayetville Kenti yakınlarında sabahın ilk saatleri. Yerel gazeteci C.L. Garvin, otlanan atın süslediği manzaradaki ve gökyüzündeki güzelliği keşfedip kamerasını da 'o' anın istediği gibi ayarlayıp fotoğrafı çekiyor. Ama sonuçta orada, 'o' anda gökyüzünün de yeryüzündeki huzurdan beslenmesini yakalıyor. (AP photo / Beckley Newspapers,C.L. Garvin)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

sizin yorumunuzu alayım:))