19 Haziran 2010 Cumartesi

patatesli poğaça ve kakaolu ıslak kek

çalışmaya başlayalı bizim evde pek görülmeyen şeyler yiyoruz bu aralar. hayırdır inşallah, mikkemmel(?!) bir kadın mı olacağım yoksa:))


Patatesli Poğaça

tarif  hünerli bayanlardan, ve ilk denemede süper sonuç veren pratik bir poğaça. benim gibi mayalı hamurla arası pek iyi olmayan arkadaşlarıma şiddetle tavsiye ederim:)


Malzemeler:

2,5 Su Bardağı Un
1,5 Çay Bardağı Yoğurt
1 Çay Bardağı Zeytinyağ
100 Gr. Tereyağ
1 Yumurta
1 Paket Kabartma Tozu
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Tatlı Kaşığı Mahlep (olmasa da olur)

İç Harç için;

2 Orta Boy Patates
1 Çay Kaşığı Tuz
1/2 Çay Kaşığı Karabiber
1 Çay Kaşığı Pul biber

Hazırlanışı:  tereyağını oda ısısına getirin.
Yoğurt, zeytinyağ ve yumurta akını çırpma teli ile iyice çırpın. Tereyağınıda ekleyin ve biraz daha çırpın.

Un ve kabartma tozunu azar azar ekleyin ve yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini kapatarak 30 dk. dinlendirin.

patatesleri haşlayın ve rendeleyin, tuz, karabiber ve kırmızı biber ekleyip karıştırarak iç harcı hazırlayın.

Hamurdan cevizden biraz irice parçalar koparıp, elinizde açın. Ortasına iç malzemeyi koyarak, kapatın ve yuvarlayın. Yumurta sarısını 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ile ile karıştırıp, inceltin ve poğaçaların üzerine sürün. Çörek otu, susam veya haşhaş tohumu ile süsleyin. ( ben süslemedim ama siz süsleyin:) Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 30-35 dk  pişirin. afiyetle yeyin.
 
*duyduğuma göre bu poğaça piştikten bir kaç gün sonra bayatlamıyormuş. bizim evde fırından çıktıktan sonra 1 saat içerisinde tüketildiği için ben test edemedim:)
 
Kakaolu Islak Kek
 
bu tarif Oktay Usta'nın Lezzet Yolculuğu kitabından almıştım ama malzemelerini biraz değiştirdim (azalttım). bizim evde 3 yıldır sık sık belki de en sık pişirilen kek. lezzetinden şikayet edeni duymadım henüz. inanmıyorsanız deneyin ne diyeyim:)

malzemeler:
3 adet yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı süt
3 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
2-2.5 su bardağı un

hazırlanışı: yumurta ve toz şekeri köpürene kadar karıştırıyoruz. üzerine sıvı yağı, sütü, kakaoyu koyup çırpma teli veya mikserle karıştırıyoruz. kako tam dağılınca bu karışımdan 1 su bardağı ayırıyoruz.

kalan karışımın üzerine tel süzgeç yardımıyla unu ve kabartma tozunu eleyerek ilave ediyoruz. kıvamı ne çok koyu ne çok sıvı olacak.

karışımı yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına döküyoruz. önceden ısıtılmış 170 derece fırında 35-40 dk. pişiriyoruz.

fırından çıkınca 5 dk. dinlendiriyoruz. keki kalıptan çıkarmadan sosu üzerine döküyoruz. üzerine hindistan cevizi serpilebilir.

5 yorum:

  1. mahlep olmazsa da olur deme hiç mahlepliyle mahlepsiz bir olur mu ? :))
    elleirne sağlık ;)

    YanıtlaSil
  2. seyhancım; doğru söylüyorsun aslında. mahleplinin tadı bir başka güzel oluyor. ama bu defa ben evde çok az oldugu için mahlepsize yakın yaptım. fena da olmadı:)

    YanıtlaSil
  3. ah bu ıslak kekleri ne zaman görsem fotoğrafa elimi sokup alıvermek istiyorum
    seviyorum ne yapayım : )

    YanıtlaSil
  4. harika görünüyorlar :) hemen denemeliyim :)
    http://butunundunyasi.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. az önce ıslak keki fırına koydum:)) ben içine damla çikolata ve cevizde koydum. sabırsızlıkla mutfakta bekliyorum...

    YanıtlaSil

sizin yorumunuzu alayım:))