2 Aralık 2010 Perşembe

fındıklı kurabiye ve tavuklu börek


dün hem arkadaşlarım hem de komşularım olan ayşe, nagehan, esra ve selma bendeydi. ben ve ayşe dışında herkes bebek beklediği için bol hamilelik-doğum-çocuk konularının konuşulduğu güzel bir gün geçirdik. misafir ağırlamayı o kadar çok özlemişim ki, bu gün hiç bitmesin dedim hep kendi kendime:)

özlediğim başka bir şey de mutfakta uzun süre zaman geçirmekti. ve dün bu özlemimi de hafiflettim sonunda. menüde tavuklu börek, kısır, sarma, köstebek pasta ve fındıklı kurabiye vardı. kısır tarifimi daha önce vermiştim, sarmaları annem sarmıştı önceden buzluğa atmıştım. misafirlerim için çıkartıp pişirdim sadece. köstebek pastanın lezzeti yerindeydi fakat ikram ederken çok fazla dağıldığı için fotoğrafını çekip paylaşamıyorum sizinle.

fındıklı kurabiye oktay usta'nın lezzet yolculuğu kitabından:

malzemeler
1 pk.tereyağı
1 su br.fındık
2 yumurta (birinin sarısını ayırıyoruz)
1 su br. tozşeker
1 pk.kabartma tozu
1 pk. vanilya

hazırlanışı: karıştırma kabına oda ısısındaki tereyağını koyuyoruz. üzerine yumurtayı, toz şekeri, kırılmış fındığı koyup karıştırıyoruz. unu, kabartma tozunu, vanilyayı ilave edip yoğuruyoruz. kıvamı kulak memesinden biraz daha yumuşak olacak. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. yağlanmış fırın tepsisine dizip üzerine yumurta sarısı  sürüyoruz. önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

tavuklu böreğin tarifi ise yengem fatmadan;

malzemeler
2 yufka
2 ince tavuk göğsü
1 soğan
4-5 biber
3 domates
1 kaşık salça
pulbiber,kekik,tuz
sıvıyağ, biraz süt

hazırlanışı: yağda soğan ve biber kavrulur. kuşbaşıdan daha ince doğranmış olan tavuk göğüsleri ilave edilip kavrulmaya devam edilir. domatesler de eklenip pişirildikten sonra salça ve baharatlar koyulur.
1. yufka serilir, kaşık yardımıyla süt serpilr, 2. yufka da üzerine konulup 12 parçaya kesilir. (parçalar kare olacak). parçalara harç konur dört köşesinden katlanıp (kat yerleri altta olacak şekilde) tepsiye yerleştirilir. üzerine yumurta sarısı sürülüp fırına verilir.

p.s. böreğinizin daha yumuşak olması için paket yufka değil el yufkası tercih edin. çünkü ben bu defa mecburen paket yufka kullandım ve her zamanki yumuşaklığı elde edemedim. benden söylemesi;)

7 yorum:

  1. canım eline koluna sağlık..çok lezizdi hepsi.tarif istiyim dedim ama biz iki canlılar herşeyi silip süpürdük bloğa resim kalmamıştır diye üzülüyordum.sevindim görünce:)
    mavinil..

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlııkk :) sevgiler

    YanıtlaSil
  3. nagihancım; sen iste yeter ki, ben resim çekecek kadar kalmasa yine pişirir hem bloguma ekler hem de sana getiririm. yeter ki ninüşümün kardeşi şişmesin:)

    yemyeşildeniz; teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. tavuklu borek cok severım..
    elınıze saglık

    YanıtlaSil
  5. bitanem çok güsel bi gündü hep bir arada olabilsk keşke bende çok çzlemişim seni hasret gidermiş olduk bidahakine bendesiniz ona göre bu arada ikramların herzamanki gibi harikaydı teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. burada ben esra şuraya yorum göndermeyi bi öğrenemedim :))

    YanıtlaSil
  7. nohut oda; yakında olsan seni de davet ederdim:)

    esracım; bence de çok güzel bir gündü. keşke daha sık toplanabilsek:)

    YanıtlaSil

sizin yorumunuzu alayım:))